And what kind of representatives do you expect to come out of the southeast to to keep getting elected? We can't just kick and jail 30-50 MPs after every election for terror charges.
Kimseyi kicklememiz gerekmiyor ki. YSK'yı bağlayan kanunda değişiklik yaparız, ırkçı-dinci-cinsiyetçi kişilerin aday olmaları YSK tarafından engellenir. Biz sırtımıza yaslanıp Hakkari'den seçilen vatanseverin mecliste, bu ülke ekonomisini daha iyi geliştirmek için nasıl yasal düzenleme yapılabileceğiyle ilgili görüşlerini dinleriz.
And if there were no threshold then no single party can rule the parliament. And because we are due presidential system now this claim of yours:
is null and void as no party will form any government anyway.
Aslında değil. Ben hiçbir zaman Meclis yetkisiz olacak demedim ki, Hükümet üzerinde etkisi olmayacak demiştim evvelden. Meclis yine yasama gücüne sahip olacak, ki aslında referandumun geçtiğini varsayarsak halihazırda yeni sistemdeyiz ve meclis yasama gücüne halen sahip. Meclis isterse yeni bir sistemi de oylayıp ülke rejimini değiştirme gücüne sahip. Ha hükümet üzerinde söz sahibi değil, orası bambaşka bir konu.
The point of the parliament is ideological representation to minimize social tension. That's the point of it.
Parlamentonun tek amacı, insanlara "benim ülke yönetiminde bir sözüm var" dedirtmektir. Bu demek değil ki demokrasi kusursuz bir sistem. Demokrasiler de kusurludur, çünkü demokrasiler; aklı ve zekayı değil de kuru kalabalığı baz alırlar.
Ama aynı zamanda demokrasiler, bilinen en iyi rejim sistemleridir. Çünkü bir diktatör başımızda olur ise, diktatör istediği kadar deha ve bilgili olsun, halk "ben neden ülke yönetimine garışamıyoom" diye isyan eder ve iç savaş berisinden gelir. Parlamentonun asıl amacı işte bu iç savaş ortamlarını ortadan kaldırması, zira herkes sandığa gidip oy verme hürriyetine sahip.
Lakin, biz burada parlamentoyu tartışmıyoruz ki. Burada partileri tartışıyoruz. Partiler, kutuplaşma ve sosyal tansiyon kaynağıdır. Artık öyle bir noktaya geldik ki neredeyse AKP'liler CHP'lilere, CHP'liler de AKP'lilere kız vermemeye başlayacak
Çok anormal bir durumdayız, insanlar inanılmaz derece kutuplaşmış durumda ve tansiyon had safhada.
Ben o yüzden partisiz demokrasiyi savunuyorum. Partiler kalkınca parlamento ortadan kalkmıyor ki? İnsanlar doğrudan doğruya kendilerini temsil edecekleri seçecekler.
Binlerce hatta milyonlarca kez daha demokratik ve %100 temsil imkanı mevcut.