Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Nationalism in Turkey is different.
Many Kurds in MHP(Nationalist party).
Ummah?MHP isn't nationalist party per se. it advocates territorial nationalism and at the same time ummah.
Ummah?
Thats a first,didnt know that.
Do you have a link where it says they want Ummah?
source: ÜÇ HİLAL ANLAMI NEDİR - RADYO 3 HİLAL - Ülkücü Radyo ve SohbetTürk Birliği: Türk Milletinin yoğun olarak yaşadığı bütün yurtların birleşerek ismi Turan olan devletin kurulmasıdır. Tek Vatan , Tek Devlet , Tek Millet ilkesinin gerçekleştirilebilmesidir.
İslam Birliği: Büyük Turan gerçekleştirildikten sonra Türk olmayan diğer Müslüman milletler de ümmet kardeşliği inancımıza uygun olarak birliğimize katılacaktır ve Türk İslam birliği gerçekleşecektir.
Türk Cihan Hakimiyeti: Nizam-i Alem , İlay-i Kelimetullah veya Türk Cihan Hakimiyeti. Türk-İslam birliği gerçekleştiğinde aleme Allah(c.c) ' in Nizamını yaymak ve Cihanda Türk hakimiyetini sağlamak.
Nihal beyle 30 senedir dosttuk..
Sene 1970 Ötüken dergisinde Nihal Atsız şunları yazmıştır.
Kuranı Kerim allahın kelamı değil Muhammedin kendi kelamıdır demiştir ve Nihal bey o dergide kendisinin Irkcı-Türkçü-Turancı olduğunu yazmıştır..Nihal beye göre Irkçılık-Turancılık ve Türkçülük ayrılmaz bir bütündür. Ama ben hiç bir zaman ırkçı olmadım hep reddettim ve Türk-Kürt kardeşliğinden söz ettim..
Ben Hepimiz Müslümanız Türküz ve Türk Kürt kardeştir deyince Nihal bey dergisinde buna şiddetle karşı çıkmış.
Kürtler Türk değildir onlar Farsdır ve Farslarda Medeniyetsiz-Dağlı ve Vahşi demiştir..Zaten sayın Atsız Kürtlere hakaretten yargılanmış ve ceza almıştır.
Biz bunlardan Nihal beyle ayrı düştük.
Ben hiç bir zaman ırkçı olmadım ama Nihal beyin söylemleri kabul edilemezdir.
Biz müslümanız derken o Şamanizimi savunuyordu.
Bizi bu yollar ayırdı
Bir de Özbeklerle niye dalaşıp duruyorsunuz durum nedir ?
From the first moment ülkücü harekat followed Pan-Turkism(not Turkish Nationalism created by Ataturk) and Pan-Turkism is not just a Turkic nationalizm but also aims to embrace non-Turkic muslim nations(like Chechens) , this ideology directly created after the Arab Rebellions in WW1 to let Ottoman Empire once again expend its borders and influence(this time not Middle-East and Europe but towards Central Asia).Ummah?
Thats a first,didnt know that.
Do you have a link where it says they want Ummah?
From the first moment ülkücü harekat followed Pan-Turkism(not Turkish Nationalism created by Ataturk) and Pan-Turkism is not just a Turkic nationalizm but also aims to embrace non-Turkic muslim nations(like Chechens) , this ideology directly created after the Arab Rebellions in WW1 to let Ottoman Empire once again expend its borders and influence(this time not Middle-East and Europe but towards Central Asia).
We actually use Ütmek(Win) Ütülmek(Lose) but only in some cases, for example when kids play Bilye/Misket, the verb used for loser who gives his Bilyes to winner is "Ütülmek" , so its mostly used on games etc. where you usually gain or lose something. I also saw "Kotarmak" but don't know if it was always in Turkish or adopted in modern era, its certainly not used in my region's local dialect.
''Ütmek'' ''Ütülmek'' and "Kotarmak"Which words ?
I'm from Antalya.