100% "Yerli ve milli"
Yani vidasından motoruna, hortumundan elektronik devre elemanlarına kadar. Bunun anlamı, sadece motor yapmak yetmez. Optik alıcı, RF transistör ve mikroişlemci üretimi de gerekli. Yoksa olası ambargoda uçakla, tankla veya gemiyle haberleşecek sistemi kuramazsın.
Bunları eminim ilgili makamlardaki kişiler bizden daha iyi biliyordur (umarım). Neden yapamadığımız konusu karışık.
Gavurun Konya'dan bile küçük ülkesinin yaptıklarına bakıyorum. Bir de dönüp bize bakıyorum. Ruhum sıkışıyor.
Hiç Türkiye'de ARGE desteği almaya kalktınız mı?, alabileceğiniz komik rakamlar için örn. 30-100 K TL ruhunuzu ve varlığınızı satıyorsunuz adamlara, ki bu destek değil bariz kredi oluyor. Alternatif Türkiye'deki melek yatırımcı dedikleri ise, parasını yatıracak yer arayan, ve sizin buluşlarınızı çalmaya çalışanlardan ibaret... hal böyle olunca, ve pratik anlamda ya ülkeyi terk ediyorsunuz, yada daha ucuz üretilen yerlerden getirtiyorsunuz... Tabi o getirtme kısmına dahil gelebilirseniz, ülkede vatan hayini ve satılmış o kadar fazla ki yukarıda adı geçen bayraktarın bu UAV projesinde, TSK'nın içinde ne gereği var İsrail, ABD malı kullananalım diyenler vardı... nitekim ülkede gelişimi kösteklemek için kendini yırtanlar var. Hem zaten ülkede elektrik, internet, enerji bu kadar pahalı iken, keyfi mantık dışı kurallar var iken... ARGE kalıyor başka bahara... Yada patentler gidiyor başka ülkelere... ama en azından eskiye göre şu an ARGE'ye destekleyici bir takım kıpırdaşmalar var... vergi almama, 1yıl boyunca mühendis çalışanın maaşı verme yada bir kısmını, vb gibi....
İşin bir diğer komik yanı (içler acısı yanı), mikroçip, RF transistörü, alıcıları bırak, Türkiyenin hayvanları beslemek için saman ithal ediyor, yada Belarus gibi ülkede basit gübre ithal ediyor.
Ülkedeki mentalite değişmedikçe, hibe destek yerine kredi verildikçe, elektrik / internet / eneji gibi temel ihtiyaçlar uçarı oldukça, Bilgisayar / Bilişim vb mühendislik dereceleri korunmadıkça (ipini koparıp sertifika alan kendini yazılım / network / donanım mühendisi sanıyor), temel Bilim dalları desteklenmedikçe... bu ülkede çiftçik, tekstilcilik en mantıklı meslekler.
p.s. Çin'in size bu parçaları satmıyacağını sanıyorsan çok yanılıyorsun....
"Rus uçağını düşüren pilotlar cuntacıysa, 'Vurun emrini ben verdim' diyen Davutoğlu da kripto mu?"
Klasik akp bahaneleri. Eger esad boyle bir ise girismis ise Putin neden iki cift laf etmemis? Iki ulke arasini acmaya calisan bu pilotlara ne olmus? Yoksa Rusya Putin Tukiye iliskilerine deger vermiyor mu?
Pilotlar görevlerini yaparlar, işleri ülkelerini savunmak ve verilen emirleri uygulamaktır, bununla ilgili yok şunlar yaptı yok bunlar yaptı denmesi Türkiye'yi aşağılayıcı birşey ve bunu yapan yabancılar değil AKP, RTE, Davutoğlu.. Ancak sanırım bu Rusya ile ilişkileri düzeltilmesi ile ilgili bir adım... ancak orada olanlar anlatıldığından daha karışık olduğu kesin..