Meşru müdafaa diye birşey var. Biri sana yada çocuğuna yumruk atarsa polisi arayıp mahkeme olmasını beklemezsin, eşşek sudan gelinceye kadar döversin adamı sonra verirsin polise polis gelince olay yerine.
O zaman tecavüze uğrayan biri de polisi arasın, "tamam sizi bekliyorum" desin ve polis gelinceye kadar tecavüz edilsin? Baba da izlesin kenarda, "az dayan polis gelir yakında" desin kızına?
Nasıl bir mantık bu?
Amerikada yaşlı bir adamın peşine bir genç takılmış, nereye giderse gitsin peşini bırakmamış, adamda silahını çekip vurup öldürmüş genci. Mahkeme bıraktı adamı meşru müdafaa gerekçesiyle.
Adamın kızına yapsa gencin cesedini kurşunla doldururdu herhalde yargı yine serbest bırakırdı adamı.
Ama söz konusu Türkiye olunca "sen kim oluyorsun da kendini çocuğunu malını koruyorsun?!?!" oluyor hemen!
Değerli kardeşim evet meşru müdafaa diye birşey var ama senin kendini koruyup adına meşru mudafaa demen için saldırının fiili olarak hala devam etmesi gerekiyor.Dediğin örnekteki eğer kişi sava tecavüz etmeye çalışıyorsa tabiki kendini savunabilirsin.Ama haberdeki bir olay gibi eğer ortada fiili bir saldırı yoksa yada bitmişse sen kendini meşru müdafa yoluyla savunamazsın.Örneğin bir kişi sana yumruk attı ama hemen ardından yumruk atmayı bırakıp gidip biryere oturursa artık saldırı bitmiş sayılır ve meşru müdafa hakkınız kalmaz yapmanız gereken polise gitmektir.Bunun yerine gidip bir yumrukta sen atarsan sende ceza alırsın.Tabii bu kağıt üstünde böyle genelde polisler sorduğu zaman o bana vurdu bende ona vurdum dersiniz ve polis sizi gözaltına almaz bile ilk vuranı gözaltına alır.
ikincisi meşru müdafa orantılı olmak zorunda seni gasp etmeye çalışan birini sen öldüremezsin.Eşek sudan gelinceye kadar döversin ama öldüremezsin.Yada seni dövmeye çalışan birini sen bıçaklayamazsın yada yaralayamazsın.
Aslında iyi niyetli olduğundan eminim! Hukuk okuyan birinin idealist olması ve tabi mümkünse tüm meslek hayatı boyunca idealist kalabilmesini isterim.
ama hukuk sisteminin işlediğini göstermek için verdiğin örnek bile aslında hukuk sisteminin işlemediğine açık bir örnek her neyse! Bir ülkede hukuk sisteminin işleyip işlemediğini gösteren en önemli veri bence halkın Adalete olan güveni ortada bir çok anket ve araştırma var ne kadar güvenilir ayrı bir konu ama en azından bir referans mesela halıkın yaklaşık %85 adamına göre muamele yapıldığına inanıyor, adealete güven %30 larda.
https://www.europeansocialsurvey.org/docs/findings/ESS5_toplines_issue_1_trust_in_justice.pdf
Bunlar avrupada insanların yüzde kaçı polislerin kararlarından memnun ve yüzde kaçı polislerin doğru kararlar verdiğini gösteriyor.
Gördüğün gibi almanya gibi bir ülkede bile polislerin kararlarından memnun olan kişilerin oranı yüzde yirminin altında
Bu resimde avrupada insanların kaçı polislerin adamına göre muamele yaptığını düşünenlerin grafiği.
Fransada bu oran yüzde 60 iken rusyada yüzde seksene uzanmış.
Bu grafikte avrupada insanlarının mahkemede kaç suçludan kaçının saldındığını düşündüğünü gösteriyor.örneğin danimarkada insanlar her 3 suçludan birinin serbest bırakıldığını düşünüyor.Bu oran almanyada 4te1.
Gördüğün gibi avrupada bile adalete ve polise olan güven bizdeki gibi ama bu verilere bakarak avrupada adalet olmadığını söyleyebilirmiyiz?
Kardeş idam hakkında ne düşünüyosun ?
Olumsuz düşünüyorum.Eğer yanlışlıkla bir kişiyi bile idam ederseniz o insanın hakkı ne olacak?Haberlerde görüyorsunuz "25 Yıl sonra serbest kaldı" gibi.Bu adamı idam etseydiniz geri dönüşü nasıl olacaktı?
Masum birinin hapiste geçirdiği zamanda haksızlık ama en azından masum olduğu anlaşılınca serbest bırakılır.kendisine anayasada yazan sosyal devlet ilkesi gereği maddi manevi yardım da yapılır ve o kişinin yeniden hayatını kurmasına yardımcı olunur.Ama bu dediklerimi idamda yapamazsınız idamın geri dönüşü yok.
Zaten siyasilerde arada bir halkın gazını almak için idam diyorlar yoksa onlarında getirmeye niyeti yok.