What's new

Foreign students in the Military School of The Turkish Armed Forces

TheCommander

FULL MEMBER
Reaction score
0
Country
Turkey
195 foreign students from 14 countries are studying at the Military Academy

subay01.jpg

The six members of chess team of the Military Academy entered the first twenty in Ankara Chess Tournament.

subay02.jpg

First and second grade students have to complete the scope of the military pentathlon in four minutes forty-five seconds, the third and fourth grade students, on the other hand, have to complete the case ten seconds earlier than first and second grade students.

subay03.jpg

Pentathlon course prepares Military Academy students for difficult terrain conditions.

subay04.jpg

Foreign students seem very happy with their training. "Studying with students from other countries, first gives us the multicultural perspective." says a foreign student studying in fourth grade.

subay05.jpg

One year before attending school, the foreign students first start learning Turkish, after that they start studying with the Turkish students.

subay06.jpg

AYDIN ALBAYRAK

Kara Harp Okulu’nda eğitim alan yabancı öğrencilerin sayısı son yıllarda arttı. Azeri öğrenciler, en kalabalık grubu oluşturuyor. Moğolistan, Libya ve Somalili öğrenciler önümüzdeki yıl okula kayıt yaptıracak.

Kara Harp Okulu’nda 2009-2010 öğretim yılında yabancı öğrenci sayısı 87 iken, bugün 14 ülkeden tam 195 askeri öğrenci okulda eğitim görüyor. Gambiya, Moldova ve Kosova geçtiğimiz akademik yıl içinde ilk defa Kara Harp Okulu’na öğrenci gönderdi. Moğolistan, Libya ve Somali’den askeri öğrencilerinse önümüzdeki yıl Kara Harp Okulu’nda eğitime başlaması bekleniyor.

Halen öğrencileri Kara Harp Okulu’nda eğitim alan ülkelerse Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Ürdün, Gambiya, Moldova ve Kosova. Yabancı ülkelerin Kara Harp Okulu’na yönelik ilgisi, okulun yakın bir gelecekte dünyada subay yetiştiren okullar arasında bir marka olarak öne çıkabileceğinin işareti olarak okunabilir.

Bir okul için marka olmak en iyi eğitimi sağlamaktan geçiyor. İşte bu amaçla, 2012-13’den itibaren Harp Okulu’nda çoklu lisans programına geçildi. Bu çerçevede, öğrenciler, subaylık diplomasına ek olarak, endüstri ve sistem mühendisliği, kamu yönetimi, işletme, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektronik mühendisliği, uluslararası ilişkiler, bilgisayar mühendisliği, sosyoloji ve harita mühendisliği branşlarından seçmiş oldukları bir branşta lisans düzeyinde diploma sahibi olacaklar. Bir kısmı Türkiye’de askeri liseyi de okuyan Azeri öğrenciler Harp Okulu’ndaki en kalabalık yabancı askeri öğrenci grubunu oluşturuyor. Okula katılan yabancı öğrenciler Türkçe öğrenmek üzere önce bir yıllık dil eğitiminden geçiyor, sonrasında da Türk öğrencilerle birlikte derslere katılıyor.

Sınavda Türkçe sözlük kullanmaları serbest

Yabancı uyruklu öğrencileri eğitimden gayet memnun görünüyor. “Burada diğer ülkelerden öğrencilerle beraber okumak bize en başta çok kültürlü bir bakış açısı kazandırıyor.” diyor dördüncü sınıfta okuyan bir yabancı öğrenci. Kara Harp Okulu’nda geçirdiği dört yılın ardından, dünyadaki gelişmeleri sadece askeri boyutuyla değil, toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla da değerlendirmek konusunda kendini daha donanımlı hissettiğini de sözlerine ekliyor.

Türk Kara Kuvvetleri’ne subay yetiştiren bu okulda gün erken başlıyor. Öğrenciler saat 06.00’da kalkıyor, ilk ders 08.00’de. Ortalama bir günde öğrenciler beş ila yedi derse giriyor. Türk arkadaşlarıyla pratik yaptıkları için derslerin Türkçe olması yabancı öğrenciler açısından pek zorluk teşkil etmiyor. “Dersleri takip etmekte genelde sıkıntı yaşamıyorum.” diyor ikinci sınıfta okuyan yabancı bir öğrenci. Ancak yine de, dil nedeniyle yaşanabilecek sıkıntıları telafi edebilmek adına, yabancı öğrencilere altmış dakikalık bir sınavda on dakika, doksan dakikalık bir sınavda ise on beş dakika ek süre veriliyor. Yabancı öğrencilerin sınavlarda Türkçe sözlük kullanmaları da serbest.

Yabancı öğrencilerin okula kolaylıkla uyum sağlayabilmesi için, her öğrenciye okuldaki ilk yıllında yardımcı olmak üzere, dördüncü sınıflardan bir Türk öğrenci görevlendiriliyor. Bu sistem yabancı öğrencinin Türkçeyi öğrenmesine epey katkı sağlıyor. “Türkiye’ye ilk geldiğimde Türkçeyi iyi konuşamıyordum. Ama bizden sorumlu komutanlarımızın yardımıyla Türkçemi iyi bir seviyeye getirdim.” diyor üçüncü sınıfta okuyan yabancı bir öğrenci.

Akademik yıl boyunca, derslerin yanı sıra öğrenciler yarım gün de askeri eğitim alıyor okulda. Üniversitelerin yaz tatiline çıktığı tarihlerde Harp Okulu’nun birinci ve ikinci sınıflardaki öğrencileri okulun İzmir Menteş’te bulunan kamp bölgesinde altı haftalık askeri kampa katılıyor. Bütün günün eğitimle geçtiği kampta öğrenciler çadırlarda kalıyor. Üç defa katıldığı Menteş kampındaki tecrübelerinden bahsederken, “Gerçek arazi koşullarında aldığımız askeri eğitim bizi fiziki olarak güçlendirdiği gibi, kendimize olan güvenimizi de artırıyor.” diyor yabancı uyruklu bir son sınıf öğrencisi. Menteş’teki kamp yerine, üçüncü sınıf öğrencileri dört haftalık bir eğitime katılırken, son sınıf öğrencileri aynı süreli bir stajı askeri birlikler bünyesinde alıyor.

Bu yıl 23 öğrenci mezun olacak

Okulda sınıflar ortalama 25 kişilik. İçinde her bir öğrenci için çalışma masasının da yer aldığı koğuşlarsa 3-6 kişilik. Bu eğitim yılının sonunda, halen dördüncü sınıfta okuyan 23 yabancı öğrenci Harp Okulu’ndan mezun olacak. Yabancı öğrenciler aynı zamanda kendi ülkeleri ve Türkiye arasındaki bağların, toplumlar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlıyor. “Burada bulunduğum süre zarfında, Türkiye’ye ve insanlarına karşı olan saygım arttı. Zaman içinde Türkiye ile kardeşlik bağlarımızın daha da güçleneceğini düşünüyorum.” diyor üçüncü sınıfta okuyan yabancı uyruklu bir Harbiyeli.

Kara Harp Okulu'nun yabanc

Good luck to all of them.

Arnavutluk, Gürcistan, Güney Kore, Kuzey Kıbrıs , Ürdün????

Arnavutluk, Gürcistan, Güney Kore, Kuzey Kıbrıs , Ürdün????

Albania, Georgia, South Korea, Northern Cyprus, Jordan.........( hope you asked for translation :D )

makes me sad.. how I'm not between them :/

Back
Top Bottom